Діабет і COVID-19: як відбувається відновлення в ендокринологічному відділенні
Напередодні Всесвітнього дня боротьби з цукровим діабетом (14 листопада), ми розпочинаємо посилене інформування про особливості перебігу, діагностики та лікування цього недугу. Команда фахівців ендокринологічного відділення розробила низку порад, які можуть убезпечити або ж допомогти пацієнтам із таким діагнозом.
Люди з цукровим діабетом не мають більшої ймовірності захворіти на COVID-19, ніж решта населення. Проблема, з якою стикаються такі пацієнти - це, перш за все, проблема гіршого прогнозу, а не більша ймовірність захворюваності COVID-19. Люди з артеріальною гіпертонією і цукровим діабетом значно важче переносять COVID-19-асоційовану інфекцію. За даними ВООЗ, рівень смертності серед пацієнтів з артеріальною гіпертонією досягає 8%, з цукровим діабетом – 9%.
У пацієнтів з ЦД, які мають недостатню компенсацію та коливання рівня цукру в крові, а також серцево-судинні або інші супутні захворювання, збільшується ризик розвитку серйозних ускладнень від COVID-19. Цей ризик пов’язаний зі зниженою здатністю організму пацієнта з ЦД боротися з інфекцією. Різниці ризику COVID-19 між пацієнтами з діабетом 1 і 2 типу немає. Люди, які мають проблеми зі здоров’ям, пов'язаними з діабетом, можуть мати гірші наслідки при захворюванні на COVID-19, ніж люди, у яких немає інших проблем зі здоров’ям, окрім діабету, незалежно від того, який тип діабету у них є.